Hatha Yoga

Hatha Yoga is een populaire vorm van yoga om stressgerelateerde klachten te lijf te gaan. Je leert je aandacht naar binnen te keren om je bewust te worden van je houding, je lichaam, je denken en je ademhaling. Je verkent hierin je grenzen.

Hoe?

De houdingen in Hatha Yoga worden asana's genoemd. Deze houdingen hebben op fysiek niveau een versterkende invloed op o.a. spieren, botten én het zenuwstelsel en hormoonstelsel. Op mentaal niveau hebben ze een positieve invloed op het denken en traint het concentratievermogen.

De adem speelt een hoofdrol in het aangaan van jouw mentale en fysieke patronen en klachten.  Als je je bewust bent van je adem, wordt je vanzelf bewust van je gedachten en je lichaam: emoties, spanning, gewoonten, gedrag, blokkades.

De adem helpt beweeglijkheid in het lichaam én het denken te ontwikkelen. Je zult merken dat je lichaam buigzamer wordt wanneer de adem meewerkt. 

 

Critical Alignment Yoga

Dit is een vorm van hatha-yoga waarbij de nadruk ligt op het doorgeven van beweging, tussen de verschillende bewegingsketens van ons lichaam. Goede alignment (uitlijning) wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Door onze voorkeurshoudingen worden bovenruggen krom, schouders stijf, onderruggen gespannen en gevoelig. Dit verstoort het doorgeven van de beweging en klachten ontstaan. Bij Critical Alignment  Yoga wordt je bewust van je spanningspatronen en leer je deze om te zetten naar ontspanning.

 

Yin Yoga

Bij Yin Yoga wordt je bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd en blijven je gewrichten soepel. Door het stretchen van je spieren komen spanning en stress los. Op deze manier creëer je ruimte in je lichaam én geest.

Hoe?

Je komt langzaam in een houding en je blijft 3 tot 5 minuten in een houding, zonder actief spiergebruik. In de houding ga je op zoek naar rek (stretchen). Door deze rek toe te laten ontspannen weefsels, pezen en spieren en 'zak' je dieper in de houding.

 

Yoga Nidra

Wist je dat een half uur Yoga Nidra gelijk staat aan 3 tot 4 uur slaap? 

Nidra betekent slaap. Yoga Nidra is een zeer krachtige ontspanningstechniek, waarbij je lichaam in slaap valt en je geest wakker blijft. Je zenuwstelsel kan hierdoor helemaal ontladen en je drukke geest komt tot rust.

Hoe?

Je ligt stil op je rug en ik begeleid je door de verschillende fasen van ontspanning. Daarna voel je je uitgerust.